Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі Ақмола облысы білім басқармасы «Атбасар ауданы, Атбасар қаласы, аграрлық-индустриялық колледжі» МКҚК
Министерство образования и науки республики Казахстан Управление образования Акмолинской области ГККП «Аграрно-индустриальный колледж, город Атбасар, Атбасарский район»


«    Мамыр 2024    »    
ДсCcБрСрЖмСбЖк
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Аспазшы

Аспаз деген мамандық бар

Аспаз - кондитер — қоғамдық тамақтандыру орындарында тамақ дайындаумен айналысатын адам. Бірақ бұл әсерсіз әрі қызықсыз сөздер аспаз мамандығын толыққанды сипаттай алмайды. Өйткені, кейде аспазды ең қарапайым азық-түліктен дәм үлгісі деп аталатын тағам дайындай алатын сиқыршы деп атайды. Әрине, кез-келген адам қуырылған жұмыртқа тәрізді жеуге болатын нәрсені дайындай алады. Ал аспаз болса сол азық-түліктерден нәзік жұмыртқа суфлесін дайындайды. Өйткені, аспазшы –бұл тағамды технологиялық тұрғыдан дұрыс және рецепт бойынша қатаң түрде дайындайтын адам ғана емес, сонымен қатар өз жұмысын жақсы көретін, өз жұмысының нәтижелері клиенттерді қуантқан кезде одан шынайы рахат пен қуаныш алатын адам. 

Мамандықтың қоғамдағы әлеуметтік маңыздылығы: Өткен ғасырдың 90-шы жылдарында қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары қарқынды дами бастап, аспаздық-кондитерлік өнер кәсіпқойларының шұғыл қажеттілігі кең түрде пайда болды. Сонымен қатар, дәмханалар мен мейрамханалар иелері мекеменің жетістігі көбінесе аспазшының шеберлігіне, ұсынылатын тағамдардың әртүрлілігіне, эксклюзивтілігіне немесе экзотизміне байланысты екенін байқады. Бұл мамандық өмірдің жылдамдығы ғасырында ерекше маңызға ие болды. Мансап пен табысқа ұмтылған адамдар үй жағдайында тамақ дайындай алмайды, әрі оған уақыттары болмай жатады. Сондықтан - түскі астар, бизнес-ланчтар, кешкі астар – кең таралған құбылыс. Сонымен бірге әр адамның үйде, мысалы, кез-келген елдің ұлттық тағамынан ләззат алуға, экзотикалық тағамдардың шедеврлерінен дәм татуға мүмкіндігі жоқ.  Егер сіз адамға арналған тамақ тек энергия мен қоректік заттардың көзі ғана емес, сонымен қатар үлкен дәмдік рахат екенін еске түсірсеңіз, онда тағамға дәмді дәм, хош иіс пен көрініс бере алатын адам өз қызметтеріне үлкен сұранысқа ие болатыны белгілі болады. Сонымен қатар, аспаздар тек  дәмханалар мен мейрамханаларға ғана емес, сомымен қатар балабақшалар, мектептер мен ауруханалар сияқты мекемелерге де қажет екенін ұмытпау қажет.

Мамандықтың көпшілікке арналуы және бірегейлігі: аспаз- кондитер мамандығы өзінше ерекше. Дегенмен, кейбір адамдар аспаздық және кондитерлік өнерде күрделі ештеңе жоқ деп санайды: ингредиенттерді біріктіру керек, ал пештің өзі тағамды  қажет жағдайға жеткізеді. Әрі, қазіргі уақытта кім тамақ дайындай алмайды? Кез келген адам аспаз-кондитер болып жұмыс істей алар еді! Бірақ бұл олай емес. Бұл істегі ең бастысы – талант, дәмді сезіну, қиял. Бір жағынан, бұл мамандық мұқият дәлдікті қажет етеді, екінші жағынан – түпнұсқа рецепт немесе тағамның керемет безендірілуі үшін шығармашылық тамыр қажет. Иіс пен нәзік дәм сезімдері аспазға мансабында биіктерге жетуге көмектеседі. Сондай-ақ, жақсы аспаз мұқият, ұқыпты, ұйымшыл, есте сақтау қабілеті жақсы болуы керек.

Осы мамандықтың артықшылықтары – аспаз-кондитердің жұмысы сұранысқа өте ие және әрқашан тұрақты кіріс табуға мүмкіндік бар. Сонымен қатар, ол беделді мекемеде аспаз көмекшісінен аға аспазшыға дейін мансаптық өсу мүмкіндігі бар.

 

Мамандықты қай жерде алуға болады?

Бұл мамандықты біздің колледжде «Атбасар ауданы, Атбасар қаласы, аграрлық-индустриялық колледж» МКҚК алуға болады.

Оқу мерзімі – 2 жыл 10 ай.

Біздің колледжге келіңіз, бұл сіздің табысыңыздың кепілі!

Жаңартылған күні: 02.02.2022 11:25
Құрылған күні: 24.02.2022 15:47

Текст